ICV denuncia davant la Comissió Europea la indemnització pel projecte Castor

Ernest Urtasun en una roda de premsa d'ICV Ernest Urtasun en una roda de premsa d'ICV L'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, ha exigit avui a la Comissió que es posicioni sobre la indemnització multimilionària a una empresa privada que assumiran tota la ciutadania. En paral·lel es dirigirà al Banc Europeu d'Inversions, qui va contribuir al finançament del projecte del magatzem de gas Castor, enviant una carta i reunint-se amb el seu president. Així, Urtasun a la seva pregunta escrita a la Comissió demana si té pensat emprendre alguna acció per evitar la socialització del deute del projecte Castor, recordant que "és un magatzem de gas de l'empresa Escal (ACS) que va ser finançat a través del Europe 2020 Project Bonds del BEI, projecte co-impulsat per la Comissió." Per Urtasun, el rescat multimilionari "és un escàndol majúscul i cal treballar per aturar-lo". A més, ha afegit que "no pot ser que la troika revisi fins a l'últim cèntim que es gasta en pensions i que miri cap a un altra costat quan es dilapiden diners públics per un projecte que ha cofinançat la UE". Així, en la seva pregunta insisteix en que la Comissió tingui en compte que "el projecte es va aprovar amb la llum verda de la Comissió i el BEI, sense contemplar els riscos sísmics associats i gràcies al finançament europeu". Segons l'eurodiputat, "això és un motiu suficient per a que analitzi fins a l'últim detall" el text legal que ha concretat la indemnització, el Real Decreto-ley 13/2014, de 3 de octubre, por el que se adoptan medidas urgentes en relación con el sistema gasista y la titularidad de centrales nucleares. L'eurodiputat, al mateix temps, ha enviat una carta al president del BEI, tal i com havien fet fa un any Raül Romeva i Laia Ortiz. En aquest cas, però ha exigit al BEI que doni resposta a l'impacte que la novetat jurídica del RDL 13/2014 tindrà en les garanties ja atorgades pel BEI. Al mateix temps ha destacat que entre les funcions del BEI també han d'estar les de supervisió de tots els contractes signats que fan possible la realització del projecte i ha preguntat si "tenia constància de la clàusula del contracte que obligava a la indemnització", independentment de que el BEI no fos una part del mateix contracte. Urtasun, que serà l'eurodipuitat encarregat de redactar l'informe anual del BEI, ha assegurat que en que en totes les reunions que realitzarà les properes setmanes a Luxemburg amb aquesta institució insistirà en el cas Castor.

Ernest Urtasun en una roda de premsa d'ICV
Ernest Urtasun en una roda de premsa d’ICV

L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha exigit avui a la Comissió que es posicioni sobre la indemnització multimilionària a una empresa privada que assumiran tota la ciutadania. En paral·lel es dirigirà al Banc Europeu d’Inversions, qui va contribuir al finançament del projecte del magatzem de gas Castor, enviant una carta i reunint-se amb el seu president. Així, Urtasun a la seva pregunta escrita a la Comissió demana si té pensat emprendre alguna acció per evitar la socialització del deute del projecte Castor, recordant que “és un magatzem de gas de l’empresa Escal (ACS) que va ser finançat a través del Europe 2020 Project Bonds del BEI, projecte co-impulsat per la Comissió.”

Per Urtasun, el rescat multimilionari “és un escàndol majúscul i cal treballar per aturar-lo”. A més, ha afegit que “no pot ser que la troika revisi fins a l’últim cèntim que es gasta en pensions i que miri cap a un altra costat quan es dilapiden diners públics per un projecte que ha cofinançat la UE”.

Així, en la seva pregunta insisteix en que la Comissió tingui en compte que “el projecte es va aprovar amb la llum verda de la Comissió i el BEI, sense contemplar els riscos sísmics associats i gràcies al finançament europeu”. Segons l’eurodiputat, “això és un motiu suficient per a que analitzi fins a l’últim detall” el text legal que ha concretat la indemnització, el Real Decreto-ley 13/2014, de 3 de octubre, por el que se adoptan medidas urgentes en relación con el sistema gasista y la titularidad de centrales nucleares.

L’eurodiputat, al mateix temps, ha enviat una carta al president del BEI, tal i com havien fet fa un any Raül Romeva i Laia Ortiz. En aquest cas, però ha exigit al BEI que doni resposta a l’impacte que la novetat jurídica del RDL 13/2014 tindrà en les garanties ja atorgades pel BEI. Al mateix temps ha destacat que entre les funcions del BEI també han d’estar les de supervisió de tots els contractes signats que fan possible la realització del projecte i ha preguntat si “tenia constància de la clàusula del contracte que obligava a la indemnització”, independentment de que el BEI no fos una part del mateix contracte.

Urtasun, que serà l’eurodipuitat encarregat de redactar l’informe anual del BEI, ha assegurat que en que en totes les reunions que realitzarà les properes setmanes a Luxemburg amb aquesta institució insistirà en el cas Castor.