Ernest Urtasun insta Junker a fer realitat la Garantia Juvenil Europea i a lluitar contra l’atur estructural dels i les joves

Ernest Urtasun i Lara Hernández en una acció directa de Joves d'Esquerra Verda i Alternativa Jove Ernest Urtasun i Lara Hernández en una acció directa de Joves d'Esquerra Verda i Alternativa Jove L'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, membre de la comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu ha volgut valorar avui la declaració de la Comissió Europea sobre la Iniciativa Europea per a la Joventut. "És trist constatar que malgrat les declaracions solemnes i de la posada en marxa d'alguns programes específics, com la garantia juvenil o la iniciativa contra l'atur juvenil, els resultats en aquest camp brillen per la seva absència", ha denunciat Urtasun que considera que les xifres "canten" per si soles: 8, 3 milions de joves europeus menors de 25 continuen sense feina ni formació, ni contracte de pràctiques, i el 30% de les persones entre els 15 i 27 anys estan en risc d'exclusió social i pobresa. "Des del grup dels Verds / ALE reclamem a Juncker que la pròxima Comissió Europea faci de la garantia juvenil una realitat, i que es mobilitzi veritablement el Fons social Europeu al servei de projectes que lluitin contra l'atur estructural dels i les joves. Així mateix defensem que la propera Comissió proposi que les inversions públiques dels estats membres en favor dels joves siguin excloses dels càlculs de dèficit públic". Segons l'eurodiputat ecosocialista resulta "inquietant" veure que cada vegada més joves llicenciats, i fins i tot amb múltiples carreres, no aconsegueixen accedir al mercat laboral. "Són víctimes directes de la crisi, als que les polítiques d'austeritat els ha condemnat des de 2008 a la precarietat i a la dependència", ha lamentat. Precisament per això, en aquest context per a Urtasun és "preocupant" constatar que dels 300.000.000.000 d'euros del pla d'inversió promès per Juncker, només s'han previst 10 mil per fer front als reptes en matèria juvenil. "I a més el finançament de la garantia juvenil no supera dels 6 mil milions quan l'OIT va estimar les necessitats en 21 mil milions", ha recordat l'europarlamentari d'ICV. "A més, ha dit Urtasun, la forma en que certs estats membres volen dur a terme la Garantia Juvenil és del tot "inacceptable". En el cas d'Espanya, per exemple, tots els diners estaran dedicats a oferir avantatges fiscals a les empreses, sense desenvolupar un veritable pla d'acompanyament per als joves que busquen feina i això, ha afegit Urtasun, suposa una contradicció absoluta amb la recomanacions de la pròpia Comissió Europea i per això li exigim a la CE que actuï i exigeixi als estats membres que utilitzin adequadament els recursos disponibles". Finalment, ha dit Urtasun, és "inacceptable" que la Presidència italiana del Consell no hagi encara facilitat una data per a la propera cimera sobre l'atur juvenil que en altre temps havien reclamat François Hollande i Matteo Renzi. "Li exigim a la presidència en mans del propi Renzi que la cimera sigui programada sense dilació", ha sentenciat.

Ernest Urtasun i Lara Hernández en una acció directa de Joves d'Esquerra Verda i Alternativa Jove
Ernest Urtasun i Lara Hernández en una acció directa de Joves d’Esquerra Verda i Alternativa Jove

L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, membre de la comissió d’Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu ha volgut valorar avui la declaració de la Comissió Europea sobre la Iniciativa Europea per a la Joventut. “És trist constatar que malgrat les declaracions solemnes i de la posada en marxa d’alguns programes específics, com la garantia juvenil o la iniciativa contra l’atur juvenil, els resultats en aquest camp brillen per la seva absència”, ha denunciat Urtasun que considera que les xifres “canten” per si soles: 8, 3 milions de joves europeus menors de 25 continuen sense feina ni formació, ni contracte de pràctiques, i el 30% de les persones entre els 15 i 27 anys estan en risc d’exclusió social i pobresa. “Des del grup dels Verds / ALE reclamem a Juncker que la pròxima Comissió Europea faci de la garantia juvenil una realitat, i que es mobilitzi veritablement el Fons social Europeu al servei de projectes que lluitin contra l’atur estructural dels i les joves. Així mateix defensem que la propera Comissió proposi que les inversions públiques dels estats membres en favor dels joves siguin excloses dels càlculs de dèficit públic”.

Segons l’eurodiputat ecosocialista resulta “inquietant” veure que cada vegada més joves llicenciats, i fins i tot amb múltiples carreres, no aconsegueixen accedir al mercat laboral. “Són víctimes directes de la crisi, als que les polítiques d’austeritat els ha condemnat des de 2008 a la precarietat i a la dependència”, ha lamentat.

Precisament per això, en aquest context per a Urtasun és “preocupant” constatar que dels 300.000.000.000 d’euros del pla d’inversió promès per Juncker, només s’han previst 10 mil per fer front als reptes en matèria juvenil. “I a més el finançament de la garantia juvenil no supera dels 6 mil milions quan l’OIT va estimar les necessitats en 21 mil milions”, ha recordat l’europarlamentari d’ICV.

“A més, ha dit Urtasun, la forma en que certs estats membres volen dur a terme la Garantia Juvenil és del tot “inacceptable”. En el cas d’Espanya, per exemple, tots els diners estaran dedicats a oferir avantatges fiscals a les empreses, sense desenvolupar un veritable pla d’acompanyament per als joves que busquen feina i això, ha afegit Urtasun, suposa una contradicció absoluta amb la recomanacions de la pròpia Comissió Europea i per això li exigim a la CE que actuï i exigeixi als estats membres que utilitzin adequadament els recursos disponibles”.

Finalment, ha dit Urtasun, és “inacceptable” que la Presidència italiana del Consell no hagi encara facilitat una data per a la propera cimera sobre l’atur juvenil que en altre temps havien reclamat François Hollande i Matteo Renzi. “Li exigim a la presidència en mans del propi Renzi que la cimera sigui programada sense dilació”, ha sentenciat.