Reclamem a la UE i als estats membres que ratifiquin el Conveni d’Estambul per lluitar contra la violència masclista

El Parlament Europeu de cara al 25N, Dia Internacional per l’eradicació de la violència de gènere, ha debatut sobre la ratificació del Conveni d’Estambul del Consell de Europa, el primer marc legal comú a Europa per a protegir, prevenir, perseguir i eliminar totes les formes de violència de gènere.

Ernest Urtasun, eurodiputat d’ICV i membre de la Comissió del Dones i Igualtat de Gènere del Parlament Europeu, ha denunciat que una de cada tres dones han patit violència física i/o sexual a Europa, que 50 dones a la setmana moren víctimes de la violència domèstica, mentre que només al voltat del 30% de les víctimes denuncien els fets a la policia, de les quals només la meitat estan satisfetes amb l’assistència rebuda. “Dins de les nostres societats encara existeix tolerància i acceptació de la violència masclista, i moltes dones segueixen sent culpades pel fet de patir violència. La violència masclista és una violència sistèmica que està present a diari dins les cases, els carrers, les festes, les escoles, la feina, la cultura, les tradicions, dins les institucions…” ha declarat Urtasun. Per tant, ha reclamat l’eurodiputat, és urgent i indispensable actuar de forma coordinada i amb determinació per tal que tots els espais siguin segurs per les dones i es garanteixi el dret de viure una vida lliure de violència.

Avui, ha continuat l’eurodiputat, existeix el Conveni d’Estambul, el primer mecanisme vinculant a Europa que crea un marc legal per a lluitar de forma conjunta contra la violència masclista. Per l’eurodiputat la ratificació del Conveni per part de la UE i els seus països “significaria que tots els estats de la UE estarien obligats legalment a complir el conveni, que adquiririen el compromís nacional d’eradicar la violència contra les dones i garantir la seva seguretat,  es traduiria en accions reals i concretes per a complir els compromisos i comportaria una resposta coordinada europea per lluitar contra la xacra de la violència masclista”.

Per això, Ernest Urtasun ha recordat que la Comissió Europea es va comprometre a ratificar el Conveni abans del 2016 i ha exigit un cop més tan a la Comissió com als 14 Estats Membres que encara no l’han ratificat que ho facin sense més excuses. L’eurodiputat ha també reiterat que la lluita contra la violència masclista hauria de ser una de les prioritats de la Comissió i ha denunciat la manca de finançament i d’accions en la matèria. Finalment també ha demanat que la violència masclista hauria de ser considerada un “eurocrime”, és a dir part de la llista dels delictes establerts a l’article 83 del Tractat de Funcionament de la UE (TFUE) i sobre els quals la UE ha d’actuar.