Exigim a les institucions europees explicacions per l’entrada d’Aràbia Saudita a la CSW

Avui l’Alta representant de la UE Federica Mogherini ha comparegut davant el Parlament Europeu per donar explicacions sobre el controvertit ingrés de l’Aràbia Saudita a la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW) de les Nacions Unides, el principal organisme internacional de promoció de la igualtat de gènere.

Ernest Urtasun, eurodiputat d’ICV, ha intervingut al debat i ha reclamat explicacions davant la incoherència diplomàtica i la manca de coordinació de la UE en el si de les Nacions Unides.

“Encara estem perplexos que l’Aràbia Saudita sigui un dels 45 països membres de la CSW. Aràbia Saudita, aquell país que no permet a les dones tenir carnet de conduir, on la discriminació sistemàtica de la dona està institucionalitzada, que considera l’home com a guardià de les dones i responsable de controlar totes les seves decisions, que es nega a complir els estàndards de la Cedaw i viola de forma sistemàtica els drets humans”

“Segons UN Watch almenys 5 països de la UE van votar a favor d’aquest ingrés, el que demostra una greu incoherència diplomàtica i caos d’organització de la UE davant organismes com Nacions Unides. Hem per tant demanar explicacions tant a l’Alta Representant com als estats membres responsables. Aquest ingrés és molt preocupant ja que significa un altre èxit de forces ultraconservadores per neutralitzar i afeblir organismes internacionals, aquesta vegada en el camp de la igualtat de gènere. A partir d’ara, la Comissió CSW tindrà més pressions i li serà molt més difícil produir documents potents per eradicar la desigualtat i per empoderar a les dones de tot el món “