Un pèssim pressupost per la Unió Europea

El Parlament Europeu i el Consell van arribar a un acord ahir al vespre sobre el pressupost de la Unió Europea pel 2014, que haurà de ser votat al proper ple del Parlament Europeu a Estrasburg del 18 al 21 de novembre. El pressupost es redueix un 6% en relació al 2013. És un molt mal acord per dos motius principalment: és un pressupost pro-cíclic que no situa la sortida la de la crisi com a prioritat, i és un pressupost que segueix finançant de forma insuficient la Unió Europea. Cal dir, a més a més, que és un pressupost mal fet des del punt de vista de la planificació pressupostària. Al 2013 les despeses pressupostades van quedar molt curtes en relació a la despesa final, i els experts ja han apuntat això tornarà a passar amb aquest. Des d'ICV hem vingut reclamant des de fa temps la necessitat de canviar els tractats per avançar cap a una fiscalitat comunitària que gestionés un pressupost suficientment important per corregir les deficiències de la zona euro. Aquesta és una batalla principal a la UE, que serà dura i llarga perquè implicarà canviar els tractats. Malgrat això, i en els marges que es tenen en els tractats actuals, s'hagués pogut fer un pressupost augmentant considerablement el sostre de despesa i permetent així que la UE contribuís a revertir el cicle econòmic i apostar per ajudar des de les institucions comunitàries a aquells que més estan patint la crisi. El grup dels verds han denunciat que els negociadors del Parlament Europeu han cedit davant les pretensions dels estats membres, que han pressionat en favor de l'austeritat. Aquesta situació ens demostra un cop més la necessitat de construir una nova majoria al Parlament Europeu. El Parlament no decideix sobre totes les polítiques de la Unió, però una de les seves fortaleses és que la seva veu és vinculant en matèria pressupostària. Amb una altra majoria, haguérem construït un altre pressupost lluny de l'austeritat, més social i ecològic. Tinguem això clar quan anem a votar al maig.

El Parlament Europeu i el Consell van arribar a un acord ahir al vespre sobre el pressupost de la Unió Europea pel 2014, que haurà de ser votat al proper ple del Parlament Europeu a Estrasburg del 18 al 21 de novembre.

El pressupost es redueix un 6% en relació al 2013. És un molt mal acord per dos motius principalment: és un pressupost pro-cíclic que no situa la sortida la de la crisi com a prioritat, i és un pressupost que segueix finançant de forma insuficient la Unió Europea.

Cal dir, a més a més, que és un pressupost mal fet des del punt de vista de la planificació pressupostària. Al 2013 les despeses pressupostades van quedar molt curtes en relació a la despesa final, i els experts ja han apuntat això tornarà a passar amb aquest.

Des d’ICV hem vingut reclamant des de fa temps la necessitat de canviar els tractats per avançar cap a una fiscalitat comunitària que gestionés un pressupost suficientment important per corregir les deficiències de la zona euro. Aquesta és una batalla principal a la UE, que serà dura i llarga perquè implicarà canviar els tractats.

Malgrat això, i en els marges que es tenen en els tractats actuals, s’hagués pogut fer un pressupost augmentant considerablement el sostre de despesa i permetent així que la UE contribuís a revertir el cicle econòmic i apostar per ajudar des de les institucions comunitàries a aquells que més estan patint la crisi.

El grup dels verds han denunciat que els negociadors del Parlament Europeu han cedit davant les pretensions dels estats membres, que han pressionat en favor de l’austeritat.

Aquesta situació ens demostra un cop més la necessitat de construir una nova majoria al Parlament Europeu. El Parlament no decideix sobre totes les polítiques de la Unió, però una de les seves fortaleses és que la seva veu és vinculant en matèria pressupostària. Amb una altra majoria, haguérem construït un altre pressupost lluny de l’austeritat, més social i ecològic. Tinguem això clar quan anem a votar al maig.