El Parlament pressiona al Consell per a implementar una transformació del Impost de Societats que avanci cap a la justícia fiscal

0

El Parlament Europeu ha votat avui a favor de les propostes per establir una base comuna de l’impost de societats consolidat (CCCTB,sigles en anglès). L’eurodiputat d’ICV  i portaveu de Catalunya a Comú, Ernest Urtasun, ha assenyalat:

“Aquesta proposta és essencial per avançar en la lluita contra l’evasió fiscal per part de les grans corporacions a Europa. Ha quedat clar durant anys que no podem seguir tractant-les com un seguit d’entitats nacionals. Però tot i els discursos de tots els membres del Consell Europeu per abordar l’evasió fiscal, els estats han estat bloquejant aquesta reforma. Això no només és hipòcrita, sinó que impedeix que disposin de recursos necessaris per invertir en les necessitats de la Ciutadania.

El grup dels Verds / ALE ha proposat determinades mesures per millorar la fiscalitat en l’àmbit de l’economia digital. En afegir el concepte “virtual” a l’establiment permanent d’una empresa, podem assegurar que les empreses digitals tributaran en els països en què presten serveis, no només  en el país on troben la taxa impositiva més baixa (1).

Lamentem profundament que els eurodiputats conservadors no estiguessin a favor d’una taxa impositiva corporativa mínima aplicable a tota la UE (2). Això ha d’anar de la mà d’una base impositiva consolidada per posar fi al dumping fiscal entre estats, la carrera cap a la baixa en els impostos, que perjudica a tots a llarg termini “.

(1) Hi ha molts casos de grans empreses que no tenen una presència imposable en un país (els anomenats ‘establiments permanents’) però sí realitzen vendes i tenen clients en el mateix. Google, per exemple, té 700 empleats a França, però el tribunal francès va considerar que no tenia presència imposable al país (per tant, tots els beneficis s’haurien de gravar a Irlanda). Per abordar aquesta qüestió, el Parlament Europeu ha creat el concepte de ‘establiment permanent digital’, a fi de garantir que les empreses digitals es puguin sotmetre a imposició en els països on tenen clients i que presten els seus serveis. Aquesta va ser una proposta dels Verds / ALE ara inclosa en la posició del Parlament Europeu. A més, la distribució de la fórmula conté ara un quart factor, relacionat amb el volum de dades recopilades i explotats per les empreses digitals.

(2) El grup dels Verds / ALE ha presentat una esmena demanant una proposta legislativa sobre una taxa impositiva corporativa mínima, que va ser rebutjada.