Reiterem el recolzament al procés de Pau en Colòmbia en el Parlament Europeu

Aquesta tarda el Parlament Europeu ha debatut l’estat del procés de pau a Colòmbia. Els grups Socialista, Verd i de l’Esquerra Unitària han realitzat una declaració conjunta per donar suport al procés de pau a Colòmbia i lamenten que els grups conservadors no hagin volgut una Resolució del Parlament Europeu recolzant-lo, com la que es va aprovar per unanimitat al gener de 2016 .

Ernest Urtasun, eurodiputat d’ICV i portaveu de Catalunya a Comú ha declarat: “Colòmbia té l’oportunitat després de 52 de conflicte i violència de sortir de la guerra. Els acords de pau entre el govern colombià i les FARC de fa poc més d’un any van ser una fita històrica i segueixen avançant. Les FARC estan complint amb l’acordat i es realitzant certes reformes legals i constitucionals per implementar els acords. Però hem de ser conscient que si no s’implementa de forma real el que s’ha pactat, la guerra a Colòmbia tornarà.”

“Hi ha importants forces dins del país que volen obstruir i acabar amb el procés de pau. Per això amb la declaració conjunta també volem denunciar l’inacceptable increment i impunitat d’assassinats de líders socials i camperols/es (es calcula 105 persones han estat assassinades el 2016) i exigir al govern la seva protecció. També critiquem la lentitud de posada en marxa dels mecanismes de participació política i la manca de compliment dels drets de les víctimes i de les dones en el procés de pau. A més, volem alertar que el creixent poder dels grups paramilitars, l’intent de desmantellar la Jurisdicció especial per a la Pau (JEP) i la manca d’implementació de la reforma rural integral poden ser elements que danyin la continuació del procés de pau”

“D’aquesta manera, davant el procés electoral que s’acosta a Colòmbia hem de reiterar el nostre suport a la pau i reclamem més compromís a les autoritats colombianes per seguir endavant. Des del Parlament Europeu també seguirem fent pressió a la UE perquè segueixi influint en favor de la pau i de les víctimes a través de l’enviat especial per la Pau a Colòmbia i del Fons Fiduciari per a la Pau ”

* Trobi aquí la Declaració conjunta presentada avui a Parlament Europeu