Urtasun celebra l’aprovació de l‘acord UE-Cuba per part del Parlament Europeu

Davant l’aprovació aquest migdia de l’acord UE-CUBA per part del Parlament Europeu, l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun ha declarat:

“Avui és un dia històric. Amb el vistiplau del Parlament Europeu a l’acord es posa punt i final a una situació anòmala: Cuba era l’únic país d’Amèrica Llatina amb el que la Unió no tenia cap acord.

” Aquest acord deixa definitivament enrere anys de vigència de la Posició Comuna impulsada pel llavors Govern d’Aznar. Una posició comuna maldestre, ineficaç i dogmàtica que durant anys va dificultar unes relacions normals entre la Unió i Cuba. El nou acord és sens dubte un èxit per a Cuba i per a la Unió, i particularment de la seva alta representant Federica Mogherini que ha gestionat amb encert i agilitat aquest assumpte ”

“Davant els dubtes oberts per l’Administració Trump en relació amb el futur de les relacions entre els EUA i Cuba, la UE ha de jugar un rol clau d’apuntalament dins del nou escenari i ajudar a consolidar i avançar definitivament amb els canvis impulsats per Obama. La UE ha de seguir en el seu afany de posar fi al bloqueig, i al conjunt de normes nord-americanes com la llei Helms-Burton, elements extraterritorials de la qual afecten també al normal desenvolupament de l’acord adoptat avui “.

“Tot i que Cuba ha de seguir avançant en el camí de les reformes, avui hem de lamentar el contingut del text no legislatiu en relació a la situació de Cuba ,adoptat juntament amb l’acord. Alguns grups polítics de la dreta de la eurocàmera s’han situat més a prop de les posicions de Trump que de les d’Obama, i han pressionat per a l’adopció d’un text més propi de l’època de la Posició Comuna que de la nova etapa “